Het weer en klimaat in Argentinië

In Argentinië is het klimaat subtropisch en varieert afhankelijk van de aardbodem, de omliggende oceanen en het hoogteverschil. De temperatuur in Argentinië varieert van koud in de Andes tot warm in de La Plata-vallei en in Noord-Argentinië. In het centrum en het noorden is het klimaat gematigd en warm. De Andes en de regio Patagonië hebben het koudste klimaat in Argentinië. In de wintermaanden van juni tot augustus wordt de regio Patagonië gekenmerkt door veel sneeuwval. In Argentinië is het letste deel van januari tot maart het warme weer. In februari, maart en april is het regenseizoen. In het noorden, waar de meeste steden en de meeste bevolking zich bevinden, valt meer regen dan in de zuidelijke regio’s. In Noord-Argentinië is de gemiddelde temperatuur het gehele jaar door, zomers en winters, ongeveer 25-35°C. In Zuid-Argentinië is de gemiddelde temperatuur in de zomer ongeveer 20-30°C en in de winter 6-13°C. Algemene bliksem- en onweersbuien komen voor in de winter en de zomer.

Het weer en klimaat in Argentinië is een variatie van verschillende klimaten. Het grootste deel van Argentinië heeft een Middelsegmentklimaat, dat moderate temperaturen en weinig neerslag kent. In de regio’s langs de Andes liggen de temperaturen vaak iets lager, met temperaturen die in de zomer variëren van 25-35°C. In de meeste delen van Zuid-Argentinië is de gemiddelde temperatuur in de zomer ongeveer 20-30°C en in de winter 6-13°C. Algemene bliksem- en onweersbuien komen voor in de winter en de zomer. In de wintermaanden, van juli tot en met september, vallen er meer regen in het noordoosten van Argentinië dan in andere delen van het land. De luchtvochtigheid varieert sterk in Argentinië, van gematigd vochtig in de regenwoudregio’s tot droog in de Andes. In het noordwesten is de luchtvochtigheid het hoogst.

Argentinië heeft een divers klimaat dat wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder geografische verschillen, zeebriesen en hoge bergen. Het klimaat kan worden onderverdeeld in tropicale regenwoudregio’s in het noordoosten, semi-aride regio’s in het noordoosten, mediterraan klimaat in het noordwesten en koude bergen in het oosten en in het zuiden.

In regio’s met een tropisch klimaat, zoals de Chaco-regio in het noordoosten, heerst een warme, vochtige temperatuur en kan het er het hele jaar door heet worden. In de regio’s langs de oostelijke kant van de Andes is het koude klimaat gemiddeld tussen de 7°C en 19°C. De luchtvochtigheid in deze regio’s is vaak laag, met vochtpercentages van minder dan 20%.

In het noordwesten heerst een mediterraan klimaat, met warme, droge zomers en milde, regenachtige winters. Dit gebied is zeer vochtig, met luchtvochtigheidswaarden die vaak rond de 90-100% liggen. In het zuiden is het meestal heet en droog, met een gemiddeld klimaat tussen de 10°C en 20°C.

Argentinië kent ook een aantal unieke gebieden, zoals de Patagonische regio in het zuiden. In deze regio heersen koele, droge winters en natte, warme zomers. In het Chubut-plateau in het uiterste zuiden is het meestal koud, met temperaturen die zelfs in de zomer onder 0°C kunnen dalen.